ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΞΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ

Η επεμβατική ενδοσκόπηση επιτυγχάνει την απομάκρυνση ξένων σωμάτων από τον πεπτικό σωλήνα και το τραχειοβρογχικό δέντρο, με συνέπεια την ταχεία ανακούφιση του ασθενή και την αποφυγή περισσότερο επεμβατικών πράξεων. Τα ξένα σώματα βεβαίως εισέρχονται στον πεπτικό σωλήνα όχι μόνο ακούσια αλλά και εκούσια. Επίσης σε μερικές περιπτώσεις ξένα σώματα δημιουργούνται στον αυλό όπως πχ τα πιλήμματα. Εάν τα ξένα σώματα περάσουν τον πυλωρό, αναμένεται να αποβληθούν αυτόματα. Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αποβολή δια της φυσικής οδού επιβάλλει την ακτινολογική παρακολούθηση του ασθενή. Εάν το ξένο σώμα παραμένει για 72 ώρες στην ίδια θέση, και ο ασθενής εμφανίζει κοιλιακά ενοχλήματα, είναι πολύ πιθανό να μην αποφευχθεί η χειρουργική αφαίρεση.

Αφαίρεση των ξένων σωμάτων από τον οισοφάγο με ενδοσκόπιο πρέπει να επιχειρείται σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το είδος αυτών. Εξαιρούνται μόνο οι ασθενείς στους οποίους έχει προκληθεί διάτρηση. Τα ξένα σώματα του οισοφάγου συνιστάται να αφαιρούνται μέσα σε 6 ώρες, ιδιαίτερα αν είναι οξύαιχμα, διότι είναι δυνατόν να προκαλέσουν διάτρηση .

Στο στομάχι τα ξένα σώματα πρέπει να αφαιρούνται όταν είναι αιχμηρά ή τέμνοντα, ή όταν πρόκειται για αντικείμενα που η παραμονή τους εγκυμονεί κινδύνους για τον οργανισμό. Τα ξένα σώματα του δωδεκαδακτύλου αφαιρούνται όταν βρίσκονται πάνω από τον σύνδεσμο Treitz. Στο παχύ έντερο όλα τα ξένα σώματα προωθούνται ευχερώς , δεδομένου οτι έχουν διέλθει από πολύ στενότερο σημείο, την ειλεοτυφλική βαλβίδα. Η αυτόματη αποβολή τους είναι δυνατόν σε σπάνιες περιπτώσεις να διακοπεί στην σπληνική ή την σιγμοειδική καμπή.

Η ενδοσκοπική αφαίρεση ξένων σωμάτων από τον πεπτικό σωλήνα είναι απαραίτητο να γίνεται από έμπειρο ενδοσκόπο και με επαρκή νοσηλευτική υποστήριξη. Πρέπει επίσης να εξασφαλισθεί και η καλή συνεργασία του ασθενή. Η ενδοσκοπική προσέγγιση με τα κατάλληλα μέσα και η έγκαιρη ταχεία και προσεκτική επιλογή των ενδοσκοπικών χειρισμών μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα των επιπλοκώ